
In het hart van het Friese platteland vond op dinsdag 1 juli 2025 een bijzondere ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van LTO Noord, Noardlike Fryske Wâlden (NFW), de Agrarische Jongeren Achtkarspelen (AJAK) en het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen. Tijdens een inspirerende bustour langs drie agrarische bedrijven maakten de bestuurders kennis met de mensen, verhalen en uitdagingen achter de lokale landbouw, agrarische sector en natuurbeheer.
Warm ontvangst
De dag begon met een warm ontvangst bij melkveehouder Klaas Joustra in Buitenpost. Tijdens een lunch in de verkoelende koeienstal vertelde Klaas Joustra over zijn familiebedrijf dat al generaties lang midden in de mienskip staat. Zijn verhaal over innovatie, traditie en maatschappelijke betrokkenheid, onder andere via zijn rol bij de brandweer, gaf een krachtig beeld van de veelzijdige rol van boeren in de regio.
Natuur en landbouw in balans
Daarna gaf Marieke Jelsma van NFW een toelichting op het unieke landschap van de Noardlike Fryske Wâlden. Dit Nationaal Landschap wordt gekenmerkt door elzensingels, hagen en wallen. Deze dragen niet alleen bij aan biodiversiteit en landschapsbehoud, maar zijn ook functioneel voor het boerenbedrijf. Ze leveren schaduw, natuurlijke bemesting en vangen stikstof op. En dat draagt bij aan een duurzame kringloop.
Kleinschalig en bewust
De tweede stop was bij pluimveehouder Meindert Talma in Twijzelerheide. Hier werd gesproken over het houden van kippen met het Beter Leven-keurmerk (drie sterren), kringlooplandbouw en de balans tussen regelgeving en praktijk. Meindert Talma benadrukte bewust te kiezen voor kleinschaligheid. Zo is er ruimte voor andere boeren en is de kwaliteit van zijn bedrijfsvoering gewaarborgd.
Natuur en landbouw verbonden
De tour eindigde bij biologisch melkveebedrijf De Vries-de Boer in Surhuizum. Het bedrijf is een voorbeeld van hoe natuurbeheer en landbouw hand in hand kunnen gaan. Tijdens het maaiseizoen werken jagers samen met boeren om met behulp van drones reekalfjes op te sporen, zodat deze op tijd in veiligheid kunnen worden gebracht. Wytze de Vries sprak over zijn visie op waterbeheer en introduceerde het idee van de boer als waterproducent, onder de noemer Boer-le-Duc.
De dag werd weer afgesloten bij het bedrijf van Klaas Joustra. Daar vatte burgemeester Jouke Douwe de Vries de ontmoeting samen met de woorden: “We hawwe in ferskaat sjoen fan de moaie agraryske bedriuwen dy’t ús gemeente ryk is. Stik foar stik bedriuwen dy’t it bêste foar hawwe mei ús lânskip, mienskip en natoer.”
Tijdens het bezoek kon het college genieten van lokale lekkernijen en kreeg het informatiemateriaal mee om ook na afloop meer te weten te komen over de streek. De tour bood een waardevolle inkijk in de kracht en diversiteit van de agrarische sector én het belang van samenwerking en wederzijds begrip in het buitengebied.
Bron en foto’s: Gemeente Achtkarspelen
