politiek

  • Berichtcategorie:politiek
politiek_slide1

Sinds 1988 ben ik actief in de politiek. Zo was ik begin jaren negentig voorzitter van het CDJA in Friesland. Vervolgens ben ik vanaf 2006 zeven jaar lang fractievoorzitter van het CDA in de gemeente Dongeradeel geweest. Na een verschil van mening over de koers van de partij, ben ik in maart 2013 uit de CDA-fractie gestapt. Samen met Klaas van der Galiën vormde ik tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 de christelijk-sociale fractie De Vries/Van der Galiën. Ik werd lid van GroenLinks en richtte in 2013 met steun van GroenLinks de nieuwe lokale, sociale en groene partij Dongeradeel Sociaal op, waar ook leden van o.a. SP, D66 en PvdA zich bij aansloten.

Bij de verkiezingen in 2014 haalde Dongeradeel Sociaal twee zetels in de raad van Dongeradeel. De fractie bestond, naast mij als fractievoorzitter, uit raadslid Rebecca Slijver en commissielid Johan Lammering. Bij de herindelingsverkiezingen van 2018 ging Dongeradeel Sociaal verder als S!N (Sociaal in Noardeast-Fryslân) en scoorde vier zetels in de raad van nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân, een fusie van de gemeenten Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Dongeradeel. Ik werd vervolgens, namens S!N, wethouder Sociaal Domein, Welzijn en Onderwijs in het brede college van de nieuwe gemeente; samen met CDA, FNP, CU en VVD. Bij de verkiezingen in 2022 groeide S!N naar zeven zetels en werd het de tweede partij qua grootte, vlak achter de FNP met acht zetels. Samen met Gemeentebelangen (één zetel) vormen we sindsdien het nieuwe college, waarbij ik, naast Sociaal Domein, Welzijn en Onderwijs, ook Financiën in portefeuille heb.

Sociale koers

Ik ben altijd voorvechter geweest van een sociale koers binnen de christen-democratie. Zo was ik eind 2010 initiatiefnemer van de twittersite CDAlert die de discussie over een nieuwe koers binnen het CDA destijds kritisch volgde. CDAlert kwam op haar beurt weer voort uit de christelijk-sociale beweging Nieuw Collectief, die in 2005 werd opgericht, en het Christelijk Sociaal Platform (CSP) dat in 1995 ontstond uit onvrede met de politieke koers van het CDA, met als doel om een krachtig sociaal geluid te laten horen binnen de christen-democratie.

Voor CDAlert, Nieuw Collectief en CSP heb ik in de loop der jaren een aantal artikelen en persberichten geschreven die zijn verschenen in diverse media. In het archief zijn die te lezen. Links naar meer recente berichten staan op de hoofdpagina van deze website.