Ontwikkelingshulp blijft wrijfpunt in CDA

  • Berichtcategorie:politiek

politiek_slide1

CDA-fractievoorzitter Dongeradeel overweegt serieus op te stappen

Dokkum – Het thema ontwikkelingshulp blijft voor onrust zorgen onder de CDA-gelederen. Jouke Douwe de Vries, fractievoorzitter van het CDA in Dongeradeel, wil zijn lidmaatschap opzeggen als de partij instemt met de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking tijdens de Catshuisonderhandelingen. De CDA’er kan niet meer achter het beleid staan als het CDA, onder druk van de PVV, dusdanige consessies doet. Volgens De Vries denken een hoop leden en kiezers er net zo over.

De Vries uit zijn zorgen in een email aan partijvoorziter Ruth Peetoom, waarin hij zegt zich genoodzaakt te voelen op te stappen bij het CDA als blijkt dat zijn vermoedens over de uitkomsten van dat akkoord uitkomen. ,,Ik hou er heel erg rekening mee dat het CDA instemt met de bezuinigingen en dat ik dan moet opstappen”, zegt De Vries in een toelichting. ,,Met de samenwerking met de PVV had ik al grote moeite en ook het huidige asielbeleid stuit mij tegen de borst. Als straks dan onder druk van de PVV ook nog op ontwikkelingssamenwerking, een echt CDA-ding, wordt bezuinigd, is voor mij de maat vol.”

Volgens De Vries, initiatiefnemer van het kritische collectief verontruste CDA-leden CDAlert, zijn er meer leden die zich niet meer in de koers van het CDA kunnen vinden en overwegen hun lidmaatschap op te zeggen. ,,Van veel mensen om me heen hoor ik dat ze er net zo over denken. Een aantal heeft het lidmaatschap ook al opgezegd, weet ik. Op een gegeven moment vraag je je af of het CDA nog wel staat waar het voor staat.”

Het partijbestuur werkt op dit moment aan een voorstel voor het aanstellen van een nieuwe partijleider. Daarbij wordt gekeken naar opties die varieren van een voordracht van een persoon tot een meervoudige voordracht via een lijsttrekkersverkiezing.

Vicepremier Maxime Verhagen stelde in januari voor dat het CDA via interne verkiezingen een nieuwe leider moet kiezen. Peetoom is daarover op zich wel enthousiast, maar ziet ook haken en ogen.

Bron: Leeuwarder Courant, 17 april 2012