Studenten presenteren duurzame innovaties in de bouw

  • Berichtcategorie:politiek

DOKKUM – We willen graag comfortabel leven en wonen. Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten we tegelijkertijd een zo klein mogelijke CO2- en stikstof voetafdruk achterlaten. Dat levert de nodige uitdagingen op waarbij meerdere disciplines betrokken moeten worden om ze op te lossen. Denk aan het slim en milieuvriendelijk sorteren van bouwafval of het tegengaan van verspilling bij het beplakken van steenstrips op prefabmuren. Maar ook aan de puzzel van het duurzaam samenvoegen van vo- scholen in Dokkum.

Het zijn vraagstukken waar studenten van 9 technische opleidingen van NHL Stenden in opdracht van Bowinn, campus voor innovatie in de bouw in Noordoost-Fryslân, over hebben nagedacht. De samenwerking in dit groot opgezette, multidisciplinaire project waarbij meer dan 300 studenten, 34 docenten en 5 onderzoeksgroepen zijn betrokken, levert prachtige innovatieve ideeën op en zelfs vervolgopdrachten voor de studenten. ,,Iedereen zegt altijd: In het westen gebeurt het. Ik vind van niet, het gebeurt hier ook. Dus het is heel belangrijk om voldoende arbeidspotentieel te hebben voor de toekomst”, zegt Martin van der Veen, directeur van Bowinn.

Vrijdag 2 juli presenteerden de drie beste projectgroepen hun innovaties voor een jury, publiek en opdrachtgevers. De presentaties zijn in de werkateliers bij Bowinn in Dokkum. De jury, onder leiding van wethouder Jouke Douwe de Vries van Noardeast Fryslân, koos de beste duurzame innovatie. ,,Het is een prachtig initiatief! Wat me vooral opviel is de samenwerking tussen de verschillende opleidingen en dat ze elkaar ook echt nodig hadden”, vertelt Jouke Douwe de Vries.

De winnaars waren Jesse Looijenga en Sam Schuitmaker van de opleiding Technische bedrijfskunde, Casper Reijneker en Ian Rinia van de opleiding Werktuigbouwkunde en Jasper Wijmstra en Jan Peter Wiersema van de opleiding Toegepaste wiskunde. Deze groep loste een vraagstuk op voor het bedrijf Spaansen uit Harlingen. ,,Ik had het totaal niet verwacht want ons idee was nog niet echt bewezen. Ik denk dat iedereen van de groep erg verrast was”, zegt Jesse Looijenga.

https://www.youtube.com/embed/N-As55SvbqE?feature=oembed&wmode=opaque