‘Verhalen van inwoners ophalen om beleid te maken’

  • Berichtcategorie:politiek

Het project ‘De Sociale Bouwmarkt’ is al een tijdje actief, daarom is het de hoogste tijd om wethouder Jouke Douwe de Vries van gemeente Noardeast-Fryslân te vragen naar zijn kijk op het sociaal domein en de rol van de inwoners daarin.

We spreken Jouke Douwe in het adembenemende Dokkumer Stadhuis. “Het is een luxepositie dat ik elke dag op de fiets naar mijn werk kan” vertelt wethouder – Sociaal Domein en Onderwijs – Jouke Douwe de Vries vol trots.

Jouke Douwe is nu zo’n twee jaar wethouder in gemeente Noardeast-Fryslân. “Wat ik hiervoor gedaan heb? Ik ben eigenlijk een onderwijsman met liefde voor politiek en PR. Ik ben werkzaam geweest bij verschillende onderwijsinstellingen en in tussentijd heb ik al verschillende rollen vervuld binnen de lokale politiek. Een prachtige combinatie, als je het mij vraagt.” De wisselwerking tussen beleid en praktijk is er één die Jouke Douwe het liefst zo veel mogelijk inzet. “Bij de visie rondom het armoedebeleid hebben we een groep ervaringsdeskundigen uitgenodigd om met ons mee te praten en datzelfde hebben we bij onze regenboog gemeenschap gedaan. Beleid maak je samen met de inwoners en dat is ook precies waarom ik zo enthousiast ben over ‘De Sociale Bouwmarkt’!”

In de politiek zijn bezuinigingen vaak het motief van verandering. Een verkeerde volgorde aldus Jouke Douwe: “Innoveren en daarmee soms investeren, is bij uitstek dé manier om verbetering te realiseren. En als je dat op een slimme manier doet, levert die innovatie een bezuiniging op. Maar dat is nooit het eerste motief, wat mij betreft. We proberen het altijd nóg beter te regelen voor onze inwoners. Als inwoner én wethouder zou ik het prachtig vinden dat er in onze gemeente een plek zou komen waar mensen met een hulpvraag zelf hun antwoord kunnen vinden. Dat ze de keuze voor hulp of ondersteuning kunnen baseren op factoren als kwaliteit, functionaliteit en prijs. Zelf de regie pakken, met waar gewenst een beetje hulp of sturing.”

Voor Jouke Douwe mag de tijd, waarin inwoners nog meer zeggenschap krijgen, snel aanbreken. “Ik geloof in de kennis en kundigheid van de inwoners. Wij kunnen dan als gemeente een andere rol aannemen en zo de inwoners in hun kracht zetten.
Ik ben er klaar voor!

Lees hier het bericht op de site van de Sociale Bouwmarkt