‘Financieel startdocument Noardeast-Fryslân gebouwd op drijfzand’

  • Berichtcategorie:politiek

Geen bezuiniging op het personeel, onduidelijkheid over het Sociaal Domein en geen geld voor nieuw beleid. Niet dat we de illusie hadden dat er dit keer wél geluisterd zou worden. Maar gisteravond heeft DS/S!N in de gemeenteraad nogmaals gewaarschuwd dat het financieel beleid van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân op drijfzand is gebouwd.

De afgelopen jaren hebben we steeds gewaarschuwd dat er geen plan lag om de bezuiniging van 2,1 miljoen op het personeel van de nieuwe gemeente te realiseren. Het zou wel goed komen, zei het College steeds. Die 2,1 miljoen was een prima inschatting van de bezuiniging die gehaald kon worden, want die was gebaseerd op andere gemeentes van gelijke grootte.

Nu blijkt dat er nog steeds geen plan ligt en dat de bezuiniging twee jaar uitgesteld wordt. Er is de komende jaren eerst zelfs nog meer personeel nodig. Dit betekent een flinke streep door de rekening van de nieuwe gemeente.

Sociaal Domein
Ook in het Sociaal Domein wordt veel personeel aangetrokken, nadat er eerst vooral personeel werd ingehuurd. Of al dat personeel ook nodig is, wordt op geen enkele manier onderbouwd. Er wordt alleen gesteld dat het nodig is ‘op basis van de huidige ervaringen’. Het personeel wordt betaald uit de gelden die er zijn voor het Sociaal Domein. In hoeverre dat dan ten koste gaat van de zorg aan mensen die het nodig hebben, blijft volstrekt onduidelijk.

Sowieso wordt er geen inzage meer gegeven in wat er binnenkomt in het Sociaal Domein en wat er daadwerkelijk wordt uitgegeven. De gelden voor het Sociaal Domein worden op één grote hoop gegooid met de Algemene Middelen en worden op die manier gebruikt om gaten in de begroting te dichten. ‘Realistisch ramen’ noemt het College dat.

‘Iedereen die om zorg vraagt, krijgt die ook,’ zei wethouder Braaksma nog maar eens. Maar dat is wat anders dan dat al het geld dat binnenkomt in het Sociaal Domein, ook voor de zorg gebruikt wordt. De laatste jaren deed de gemeente voor miljoenen een greep uit de kas van het Sociaal Domein en dat zal nu niet anders zijn.

Van het gas af
Ondanks dat is er amper nog geld voor nieuw beleid. En dat terwijl er op dit moment een paar miljoen meer binnenkomt vanuit het Rijk, omdat het zo goed gaat met de economie. We lopen daarmee gigantisch risico, want wat als het straks weer minder goed gaat met de economie? Een miljoenentekort dreigt dan.

Eén van de grootste opgaven voor de komende jaren zal de energietransitie zijn. We moeten met zijn allen van het gas af. Dat kan, wat S!N betreft, niet zonder financiële bijdragen van de overheid. Ook dit gaat de gemeente mogelijk miljoenen kosten.

Kortom, drijfzand! Dat is waar deze begroting op gebouwd is en waar de nieuwe raad van Noardeast-Fryslân mee opgezadeld wordt. Een erfenis van deze coalitie van CDA, FNP en ABD die nog lang zijn sporen zal nalaten. Hoog tijd voor een nieuwe coalitie en een veel verantwoorder financieel beleid!

Reageren? Discussieer mee op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/sociaalinnef/posts/1063611733795554