Historisch besluit over winkelopenstelling op zondag

  • Berichtcategorie:politiek

initiatiefzondagopenstelling_623x250

Eind mei diende Dongeradeel Sociaal, samen met VVD en ABD, een initiatiefvoorstel in om winkelopenstelling op zondag mogelijk te maken. Het leidde donderdagavond tot een historisch besluit in de raad van Dongeradeel. Vanaf 6 juli mogen winkels in Dongeradeel, bij wijze van proef, op zondag open van 13.00 tot 17.00 uur. In de binnenstad van Dokkum gaat het om maximaal 12 zondagen per jaar. Supermarkten mogen alle zondagen open.

Dit is ook helemaal in lijn met een plan dat de ondernemers onlangs presenteerden. Een plan waar de coalitie om had gevraagd. Toch stemde het CDA, als grootste coalitiepartij, tegen de zondagsopenstelling. Zij diende een amendement in, omdat zij vreesde dat er mogelijk oneerlijke concurrentie zou kunnen ontstaan. Het amendement bracht echter weer andere negatieve effecten met zich mee en kreeg geen steun van de andere raadsfracties. Ondanks een toegezegde evaluatie gebruikte het CDA dit uiteindelijk om, opeens ook principieel, tegen het hele voorstel te stemmen.

Dongeradeel Sociaal vindt het belangrijk dat winkeliers de vrijheid hebben om op zondag open te gaan, als ze willen. Dit kan een stukje extra omzet opleveren en dat is erg belangrijk in deze moeilijke economische tijden. Iedere ondernemer moet vervolgens voor zichzelf bepalen of hij van deze mogelijkheid gebruik maakt. Dongeradeel Sociaal wil wel dat er respect is voor ieders zondagsbeleving. Vandaar dat wij blij zijn met de openingstijden van 13.00 tot 17.00 uur, zodat kerkgangers en winkelend publiek elkaar niet kruisen.

In de binnenstad van Dokkum gaat het om maximaal 12 zondagen die gekoppeld worden aan bijzondere evenementen, zoals de concerten van Dokkum Cultureel op 6 juli, 3 augustus en 7 september. Inmiddels hebben 55 winkels in de binnenstad aangegeven dat zij op 6 juli open zullen gaan.

De zondagsopenstelling is eerst een proef tot 1 oktober 2015. In september 2015 wordt de proef geëvalueerd en wordt een definitief besluit genomen.