Besluit over vervolg omgevingsproces gaswinning Ternaard vertraagd

  • Berichtcategorie:politiek

De eerste uitkomsten van het omgevingsproces rond de gaswinning bij Ternaard liggen er. Toch laat de bekendmaking ervan en de besluitvorming over een mogelijk vervolg enkele weken op zich wachten. Dat meldde wethouder Albert van der Ploeg donderdag in de raad op vragen van Dongeradeel Sociaal/S!N.

Reden is dat de betrokken partijen en organisaties meer tijd nodig hebben om tot een besluit te komen. Met name de provincie Fryslân twijfelt over deelname aan een vervolg van het omgevingsproces dat er met name op gericht is om, in ruil voor gaswinning, geld voor economische ontwikkelingen in de regio binnen te halen.

De procedure voor de aanvraag van de boorvergunning door NAM wordt in de tussentijd ook stilgelegd. Wethouder Albert van der Ploeg (CDA) toonde zich dan ook blij met het uitstel, maar sprak zich wederom positief uit over het omgevingsproces en het vervolg dat er, in zijn optiek, zeker moet komen.

Zoals bekend is DS/S!N mordicus tegen het omgevingsproces en een mogelijk vervolg daarvan. Grootschalige protesten blijven ondertussen immers uit en, volgens DS/S!N, krijgen we er slechts ‘spiegeltjes en kraaltjes’ van de NAM voor terug als de gaswinning straks doorgaat. Met alle gevolgen voor mens en natuur erbij.

Vorige maand diende DS/S!N al een motie in met de oproep om als gemeente Dongeradeel uit het omgevingsproces te stappen, maar DS/S!N zag zich gedwongen die motie aan te houden, omdat de andere partijen eerst de uitkomsten van het omgevingsproces wilden afwachten. Wanneer die uitkomsten bekend worden gemaakt, zal DS/S!N de motie opnieuw indienen.

Reageren? Discussieer mee op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/sociaalinnef/posts/1002986659858062

Lees ook ‘Stop omgevingsproces gaswinning Ternaard’

Cartoon: S!N