Motie over risico’s gaswinning raadsbreed aangenomen

  • Berichtcategorie:politiek

NAM_Anjum_2014_623x250

In de commissievergadering stelde Dongeradeel Sociaal vragen over de gevolgen van de gaswinning in onze gemeente. Wij schrokken toen de wethouder aangaf dat aardbevingen tot een kracht van 3,9 op de schaal van Richter mogelijk zijn. Wij namen daarop het initiatief om een motie in te dienen om de risico’s breder in kaart te brengen en dezelfde status als De Marne, met schadevergoeding e.d., te verwerven. Deze motie werd raadsbreed aangenomen. Lees hieronder het bericht op de site van Wâldnet d.d. 19 februari 2015.

Gaswinning: Dongeradeel wil status de Marne

DOKKUM – De gemeenteraad van Dongeradeel heeft donderdagavond een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen om dezelfde status voor Dongeradeel als buurgemeente de Marne als het gaat om gaswinning. Op de motie met dat onderwerp werd donderdagavond door alle negentien leden van de gemeenteraad voor gestemd. Daarmee kreeg het college van de gemeente Dongeradeel de taak om de zorgen van de raad onder de aandacht te brengen van minister Kamp. Dat werd door wethouder Albert van der Ploeg (CDA) direct opgepakt. “Ik hoop dat minister Kamp der wat mei docht”, aldus van der Ploeg.

De motie werd ingediend door Dongeradeel Sociaal, Algemeen Belang Dongeradeel, het CDA en de FNP. Alle partijen stemden voor de motie. De college krijgt de opdracht om samen met de provincie Fryslân te bewerkstelligen dat Dongeradeel en de gemeente Kollumerland c.a. met betrekking tot de gaswinning op dezelfde wijze worden behandeld als buurgemeente De Marne. In Groningen worden schadevergoedingen toegekend voor aardbevingsschade. De gemeente de Marne wordt meegenomen in die heroverweging; monitoring en schadevergoeding.

De NAM heeft in Dongeradeel meerdere locaties in bedrijf van waaruit gas uit op grote diepte gelegen gasvelden worden gewonnen. Het betreft in de winningslocaties bij Ee “De Tibben”, bij Engwierum, bij Peasens-Moddergat en bij Anjum/Oostmahorn. Op de laatstgenoemde locatie staat ook de regionale Gasbehandelingsinstallatie (GBI). Vanuit de locatie “Moddergat” wordt ook gas gewonnen van (deels) onder de Waddenzee gelegen gasvelden. Als gevolg van de gaswinning in Dongeradeel treedt er bodemdaling op. Wethouder Albert van der Ploeg antwoordde eerder op vragen van Dongeradeel Sociaal dat aardbevingen met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter ook in Dongeradeel mogelijk zijn.

Lees hier de motie

Zie hieronder een kaartje met de verwachte bodemdalingen in onze gemeente (bron: NAM)

NAM_bodemdaling_2050