Scheuren in fiskershúskes Moddergat

  • Berichtcategorie:politiek

moddergatscheuren_15feb14

We zijn geschrokken afgelopen weekend. Toen we in het kader van onze campagne in Moddergat waren, werden we door een verontruste bewoner gewezen op enkele tientallen scheuren in de monumentale huizen aan het Fiskerpaad en De Oere. Wel 100 scheuren in totaal.

Een deel van de huizen is eigendom van de gemeente Dongeradeel en maakt deel uit van Museum It Fiskershúske, dat zelf ook een monumentaal vissershuisje bezit. Museumdirecteur Ihno Dragt bevestigt dat de fiskershúskes sinds enige tijd steeds meer scheuren vertonen. Over de oorzaak tast hij vooralsnog in het duister: “Het zou door het verkeer kunnen komen, soms zit ik te trillen in mijn kantoor als er een zware tractor voorbijrijdt.”

De heer Gerard de Weger, bewoner van één van de fiskershúskes, wijt de scheuren aan de bodemdaling als gevolg van de gaswinning bij Moddergat. Hij heeft de scheuren, naar eigen zeggen, zien toenemen na de lichte aardbeving bij Ameland (1,8 op de schaal van Richter) in augustus. “Dat is hemelsbreed nog geen 5 kilometer hier vandaan.” Die beving werd ook toegeschreven aan de gaswinning door de NAM.

De heer Paul Hillebrand van de buurtvereniging meldt dat de NAM inmiddels heeft toegezegd dat er binnenkort een nulmeting wordt gedaan. Hij geeft toe dat dat wel erg laat is, nu de scheuren al in de huizen zitten. “Wij hebben die nulmeting een jaar geleden al bij de NAM aangevraagd, maar we zijn wel blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren.”

Wat de oorzaak ook is, feit blijft dat de monumentale huizen erg veel scheurvorming vertonen. Daar moet op korte termijn wat aan gedaan worden. Bovendien moeten we zien te achterhalen waardoor de scheuren zijn ontstaan. Als het door de gaswinning komt, zullen we dat bij de NAM aanhangig moeten maken. Bovendien zullen we goed in de gaten moeten houden of ook andere woningen in de omgeving geen scheuren gaan vertonen. In Groningen weten ze inmiddels wat dat betekent…

Donderdag zullen wij de scheuren in de fiskershúskes onder de aandacht van de wethouder brengen in de laatste vergadering van deze raadsperiode.

Klik hier voor het verslag van een recente buurtbijeenkomst in Moddergat over dit onderwerp

Zie hieronder de foto’s van ons bezoek aan Moddergat en de scheuren in de fiskershúskes.

DSCF2531

DSCF2528

DSCF2526

DSCF2525

P1040147_klein

P1040144_klein

P1040145_klein

2014-02-15 11.11.56_klein