Werkbezoek college aan HZPC in Mitselwier

  • Berichtcategorie:politiek

“Wij willen altijd onderdeel van de oplossing zijn”
Waar de meeste mensen slechts een aardappel zien, ziet HZPC een wereld vol mogelijkheden en uitdagingen. Wat begon in een klein dorpje in Friesland, is inmiddels uitgegroeid tot een internationale marktleider op het gebied van aardappelveredeling, pootgoedhandel en product- en conceptontwikkeling.

Op 27 februari jl., op de dag van het 125-jarig bestaan, ontving de HZPC Group te Joure dan ook terecht het predicaat Koninklijk uit handen van de Commissaris van de Koning Drs. A. Brok.

Alle reden voor het college om vorige week HZPC Research in Mitselwier te bezoeken, te feliciteren en bij te praten over de huidige ontwikkelingen. Robert Graveland, de directeur van HZPC Research, zorgde voor een hartelijke ontvangst en presentatie van het bedrijf. Uiteraard werd het college ook rondgeleid door het pas vernieuwde gebouw en de kassen, om met eigen ogen te zien wat er komt kijken bij deze bijzondere productontwikkeling. 

In Mitselwier en in Wageningen is dé Research en Development afdeling van HZPC gevestigd. Een hoogwaardig kennisinstituut en in feite de ‘core’ van het bedrijf waar alle ambities en uitdagingen rondom aardappelteelt samenkomen. Dagelijks werken er zo’n 120 mensen aan innovatie en samenwerking in laboratoria, proefveldlocaties en verscheidene kassen. Het team richt zich op het verbeteren van het rassenportfolio en de huidige teelttechnieken van de aardappel.
Daarbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van data. Het uiteindelijke doel is robuuste rassen te kweken die bestand zijn tegen klimaatverandering, onregelmatige groeiseizoenen, ziekten en plagen. Met het oog op duurzame wereldwijde distributie wordt de laatste jaren ook flink geïnvesteerd in het kweken van zaden in plaats van knollen. Dit alles met een horizon van zo’n 10 jaar; pas dan zie je het resultaat van het onderzoek en de acties van vandaag.

De ambities van HZPC zijn groot maar men is vastbesloten ze waar te maken. Wereldwijde voedselzekerheid bieden. Continue groei. Nieuwe en betere rassen kweken die inspelen op de klimatologische, culturele en commerciële uitdagingen van telers én klanten.

Een inspirerend bezoek en verhaal; een uitzonderlijk bedrijf dat er zowel regionaal, nationaal als wereldwijd toe doet.

Bron: LinkedIn Gemeente Noardeast-Fryslân