DS kritisch over fonteinplan Markt Dokkum

  • Berichtcategorie:politiek

ijsfonteindokkum623x250

‘Overwegend positieve reacties voor IJsfontein op De Markt’. Dat bericht konden we lezen op in-dokkum.nl meteen na afloop van de presentatie van het fonteinplan in de Grote Kerk in Dokkum. Dongeradeel Sociaal is echter kritisch over het plan en ziet veel meer in het plan voor De Markt van Adema Architecten i.s.m. de bewoners en ondernemers van de binnenstad in Dokkum.

De Markt is al decennialang een punt van discussie. Vele malen is De Markt op de schop geweest en net zoveel keren zijn er plannen voor gemaakt, die vervolgens weer in de prullenbak verdwenen. En wat er allemaal ook gedaan en bedacht is, De Markt is en blijft een koud, donker en tochtig plein.

Met het plan voor de ijsfontein moet De Markt weer het ‘kloppend hart’ van Dokkum worden, zo zeggen de initiatiefnemers, maar volgens Dongeradeel Sociaal dreigt het plan, met een bevroren fontein en 52 grote en schaduwrijke eiken, vooral het koude en donkere karakter van het plein te benadrukken.

Bovendien moet het plan verder nog helemaal uitgewerkt worden en zijn ook de kosten nog niet bekend. En die kosten zouden wel eens hoog kunnen uit kunnen vallen. Hoger ook dan verwacht, want als De Markt op de schop gaat, komt ook duur en tijdrovend archeologisch onderzoek altijd weer om de hoek kijken. En geld, laten we daarover duidelijk zijn, dat heeft de gemeente Dongeradeel niet. Zeker niet na alle dure projecten van de huidige coalitie.

Ondernemers
Inmiddels roeren ook de ondernemers zich. De Ondernemersvereniging Dokkum (OVD) sprak zich gisteren bij monde van haar voorzitter Niek Geelhoed in de Leeuwarder Courant uit tegen het fonteinplan. Met name vanwege het verdwijnen van de 65 parkeerplaatsen op De Markt en de gevolgen daarvan voor de bereikbaarheid van de binnenstad en de omzet van de winkeliers.

Dongeradeel Sociaal staat op zich niet afwijzend tegenover het autoluwer maken van de binnenstad, maar ziet, net als de ondernemers, geen oplossing voor het parkeerprobleem dat zou ontstaan als het fonteinplan wordt doorgevoerd. Er zijn immers nauwelijks nog alternatieve parkeerplaatsen op loopafstand van de binnenstad te creëren.

De druk op de populaire parkeerplaats Het Hellingpad zou met het plan zodanig toenemen dat bezoekers aan de binnenstad, net als bij evenementen op De Markt nu, massaal gaan parkeren in de omliggende wijken; met alle problemen van dien. Bovendien ziet Dongeradeel Sociaal problemen ontstaan voor de oudere, minder mobiele binnenstadsbezoeker en voor kerkgangers op zondag.

Het spreekt Dongeradeel Sociaal wel aan dat in het plan de relatie met Bonifatius wordt gelegd. DS ziet graag dat Dokkum meer op de kaart wordt gezet als Bonifatiusstad. Zij vraagt zich dan ook af of de ijsfontein niet op een andere plek gerealiseerd kan worden.

Plan Adema
Voor De Markt ziet Dongeradeel Sociaal veel meer in het plan van Adema Architecten i.s.m. de bewoners en ondernemers in de binnenstad. Dat plan werd enkele weken geleden in de gemeenteraad gepresenteerd; niet wetend van de details van het fonteinplan. In het ‘plan Adema’ keert een replica van de top van de oude kloostertoren op De Markt terug en wordt een open plein met bomen gecreëerd, waar evenementen plaats kunnen vinden en nog altijd bijna 50 auto’s kunnen parkeren.

De komende maanden zullen de plannen verder worden uitgewerkt. De gemeenteraad zal begin 2016 een besluit nemen over het ijsfonteinplan. Inwoners van Dongeradeel worden door de gemeente gevraagd te reageren op het fonteinplan via fontein@dongeradeel.nl. Klik hier voor meer informatie.

 

Foto van het ijsfonteinplan. Lees hier de artikelen op de website van Kulturele Haadstêd 2018 en in-dokkum.nl.

20150604_193917_LLS

 

Impressies van het ‘plan Adema’

PowerPoint-presentatie

PowerPoint-presentatie

PowerPoint-presentatie

 

Plaatje van De Markt in 1820

PowerPoint-presentatie