Wethouder Braaksma start met motie van afkeuring

  • Berichtcategorie:politiek

pieterbraaksma

Bron: Wâldnet, 18 december 2015

DOKKUM – Op zijn klompen, met een tulpenspeld op de borst en met een flinke discussie vooraf is donderdagavond Pieter Braaksma van Algemeen Belang Dongeradeel benoemd als wethouder van de gemeente Dongeradeel. Het is – met het oog op de aanstaande herindeling – voor het eerst en het laatst dat de lokale partij in de coalitie meedoet. De benoeming was niet unaniem: er stemden 5 raadsleden tegen en 1 blanco. De overige twaalf raadsleden waren wel voorstander van de benoeming.

Braaksma kreeg van de VVD, Dongeradeel Sociaal en de ChristenUnie direct een motie van afkeuring, gesteund door de PvdA. De oppositiepartijen vinden dat er door Braaksma laatdunkende uitspraken zijn gedaan over een raadslid. De partijen drongen aan op meer representatief, respectvol en tactvol gedrag van de nieuwe wethouder, maar kregen niet de steun van de nieuwe coalitie. Braaksma deed enkele uitlatingen over mede-raadslid Cootje Klinkenberg (PvdA) en trok haar geheugen in twijfel. Hij vergeleek haar met ‘in lyts jong hûntsje, in kefferke’.

“As jo sa mei minsken omgean wolle, dan hawwe wy dêr earnstich noed oer”, zei raadslid Jouke Douwe de Vries over de benoeming van Braaksma en de nieuwe coalitie. Volgens Klinkenberg (PvdA) worden inwoners van de gemeente Dongeradeel teruggeworpen in de tijd en is Braaksma totaal ongeschikt. Meerdere partijen maakten zich ook zorgen om de kennis van de nieuwe wethouder op gebied van het sociale domein, een van de portefeuilles die Braaksma krijgt. Pieter Braaksma krijgt ongeveer het takenpakket dat voormalig wethouder Sicco Boorsma had met daarin onder andere het AZC, recreatie en toerisme en economie.​

Het nieuwe machtsblok van ABD, CDA en FNP gaat voor het grootste deel op de oude voet verder. Onderwerpen als de Dokkumer koopzondagen en het vrij parkeren waren het ABD op het lijf geschreven. In het aangepaste coalitie werd het logo van de ChristenUnie vervangen voor dat van de ABD, werden passages over jeugdwerkloosheid en het clusteren van voorzieningen op het platteland opgenomen. Een emotionele Esther Hanemaaijer (CDA) noemde de motie van afkeuring van de oppositie teleurstellend en onbeschoft. In de Dongeradeler gemeenteraad is ook tussen de nieuwe coalitie en de oppositie alweer een enorm gat geslagen. Overigens werd de benoeming van Braaksma wel een klein feestje voor de coalitie en belangstellende familieleden van Braaksma.